Ik zoek een
in

Zwarte school wil zwart blijven

AMSTERDAM -De Amsterdamse zwarte school Hervormd Lyceum West wil een zwarte school blijven. Waar andere scholen in met name de grote steden tijdens de werving en op open dagen proberen Nederlandse leerlingen te trekken, wil deze school graag allochtone scholieren.

„We zijn een mooie zwarte school in Nieuw-West, waar 125.000 mensen wonen, van wie er 110.000 allochtoon zijn. Deze school heeft 850 leerlingen; 98 procent is zwart en we hebben 30 nationaliteiten onder ons dak. Natuurlijk is iedereen welkom, maar waarom zouden we ons richten op ’witte’ leerlingen?” vraagt rector Freek Polter zich af.

De pas aangetreden rector vindt wel dat er iets drastisch moet veranderen op zijn school: „Wat we moeten doen is erkennen dat de allochtone leerlingen achterstanden hebben op het gebied van karaktervorming en algemene ontwikkeling. Die achterstanden willen wij ze laten inhalen. Vanaf volgend schooljaar krijgen ze de ’gewone’ lessen van half negen tot half drie. Daarna volgen ze een programma met Chinees, sterrenkunde, koken, robotica en huiswerkbegeleiding tot ongeveer vier uur, half vijf. Dit moet ze nieuwsgierige wereldburgers maken.”

Onderdeel van deze extra lessen zijn de excursies. Polter: „Het klinkt raar, maar veel leerlingen uit Amsterdam-West zijn nog nooit op de Dam geweest of in een restaurant. Hun ouders zijn vaak analfabeet. De Nederlandse leerling uit Amsterdam-Zuid weet meer van de wereld dan die uit West. Wij willen de kleine wereld van de zwarte leerlingen vergroten. Dat beaamt ook scholier Lalè Gül uit 5-vwo: „Ik merk dat ik achterloop als ik mezelf vergelijk met een blanke jongen uit Amsterdam-Zuid. Hij weet gewoon meer. Ik wil dat graag veranderen.”

Het Hervormd Lyceum West biedt de afdelingen vmbo, havo, vwo en gymnasium aan. „We willen zoveel mogelijk leerlingen telkens een hoger niveau aanbieden”, vertelt de ambitieuze rector. „Na wat er afgelopen tijd in Frankrijk is gebeurd, zijn we er nog meer van doordrongen dat we onze leerlingen meer kansen moeten bieden. De jongeren willen graag ontstijgen aan waar ze nu in verkeren.”

Staat uw school er niet tussen? Meld u nu aan!